Återgå till sidan

Allmänna Villkor
Artikel 1 - Definitioner
I dessa villkor förstås med: Ångerfrist: den tidsperiod inom vilken konsumenten kan utnyttja sin ångerrätt; Konsument: den fysiska person som inte handlar i utövandet av ett yrke eller företag och ingår ett distansavtal med näringsidkaren; Dag: kalenderdag; Löpande avtal: ett distansavtal som avser en serie av produkter och/eller tjänster, där leverans- och/eller mottagningsskyldigheten sprids ut över tiden; Hållbart medium: varje medel som gör det möjligt för konsumenten eller näringsidkaren att lagra information som är riktad till honom personligen, på ett sätt som möjliggör framtida åtkomst och oförändrad reproduktion av den lagrade informationen; Ångerrätt: konsumentens möjlighet att inom ångerfristen frånträda distansavtalet; Näringsidkare: den fysiska eller juridiska person som erbjuder produkter och/eller tjänster på distans till konsumenter; Distansavtal: ett avtal där, inom ramen för ett av näringsidkaren organiserat system för försäljning på distans av produkter och/eller tjänster, endast en eller flera tekniker för distanskommunikation används fram till och med tidpunkten då avtalet ingås; Teknik för distanskommunikation: medel som kan användas för att ingå ett avtal utan att konsumenten och näringsidkaren är samtidigt på samma plats; Allmänna villkor: dessa allmänna villkor för näringsidkaren.

Artikel 2 - Ångerrätt
Konsumenten har rätt att frånträda avtalet inom en ångerfrist på 30 dagar utan att ange några skäl. Under ångerfristen ska konsumenten hantera produkten och förpackningen varsamt. Om konsumenten utnyttjar sin ångerrätt ska han returnera produkten med alla tillhörande delar och, om möjligt, i originalskick, i enlighet med rimliga och tydliga instruktioner från näringsidkaren.

Artikel 3 – Tillämpning
Dessa allmänna villkor gäller för varje erbjudande från näringsidkaren och för varje ingånget distansavtal och beställningar mellan näringsidkaren och konsumenten. Innan distansavtalet ingås ska texten i dessa allmänna villkor göras tillgänglig för konsumenten. Om detta inte är rimligen möjligt, ska näringsidkaren innan distansavtalet ingås informera om var villkoren finns tillgängliga för granskning och att de på konsumentens begäran kostnadsfritt kan skickas så snart som möjligt. Om distansavtalet ingås elektroniskt, kan texten i dessa allmänna villkor, i avvikelse från föregående stycke, göras tillgänglig elektroniskt på ett sådant sätt att konsumenten enkelt kan spara den på ett hållbart medium. Om detta inte är rimligen möjligt, ska innan distansavtalet ingås anges var villkoren kan läsas elektroniskt och att de kostnadsfritt kan skickas elektroniskt eller på annat sätt på konsumentens begäran. Om särskilda produkt- eller tjänstevillkor är tillämpliga utöver dessa allmänna villkor, gäller andra och tredje styckena i enlighet med detta och konsumenten kan i händelse av motstridiga allmänna villkor alltid åberopa den för honom mest förmånliga bestämmelsen. Om en eller flera bestämmelser i dessa allmänna villkor vid någon tidpunkt är ogiltiga eller ogiltigförklaras, förblir avtalet och dessa villkor i övrigt gällande och den aktuella bestämmelsen ska, efter samråd, ersättas med en bestämmelse som ligger så nära som möjligt den ursprungliga. Situationer som inte regleras i dessa allmänna villkor ska bedömas enligt "andemeningen" i dessa allmänna villkor. Oklarheter om tolkningen eller innehållet i en eller flera bestämmelser i dessa villkor ska tolkas enligt "andemeningen" i dessa allmänna villkor.

Artikel 4 – Erbjudandet
Om ett erbjudande har en begränsad giltighetstid eller sker under vissa villkor, ska detta uttryckligen anges i erbjudandet. Erbjudandet är icke-bindande. Näringsidkaren har rätt att ändra och anpassa erbjudandet. Erbjudandet innehåller en fullständig och noggrann beskrivning av de produkter och/eller tjänster som erbjuds. Beskrivningen är tillräckligt detaljerad för att konsumenten ska kunna göra en god bedömning av erbjudandet. Om näringsidkaren använder sig av bilder ska dessa vara en sanningsenlig återgivning av de erbjudna produkterna och/eller tjänsterna. Uppenbara fel eller misstag i erbjudandet är inte bindande för näringsidkaren. Alla bilder, specifikationer och data i erbjudandet är indikativa och kan inte ge upphov till skadestånd eller hävning av avtalet. Bilder av produkter är en sanningsenlig återgivning av de erbjudna produkterna. Näringsidkaren kan dock inte garantera att de visade färgerna exakt motsvarar produktens verkliga färger. Varje erbjudande innehåller sådan information att det är klart för konsumenten vilka rättigheter och skyldigheter som följer av att acceptera erbjudandet. Detta avser särskilt: eventuella fraktkostnader; hur avtalet ska ingås och vilka åtgärder som krävs för detta; om ångerrätten gäller eller ej; hur betalning, leverans och genomförande av avtalet sker; tidsfristen för att acceptera erbjudandet eller tidsfristen inom vilken näringsidkaren garanterar priset; höjden på avgiften för distanskommunikation, om kostnaden för att använda tekniken för distanskommunikation beräknas på en annan grund än det ordinarie grundpriset för det använda kommunikationsmedlet; om avtalet kommer att arkiveras efter ingåendet och, i så fall, på vilket sätt det kan konsulteras av konsumenten; hur konsumenten, innan avtalet ingås, kan kontrollera de uppgifter han lämnat inom ramen för avtalet och om så önskas korrigera dessa; eventuellt andra språk utöver svenska på vilka avtalet kan ingås; de uppförandekoder som näringsidkaren har underkastat sig och hur konsumenten kan ta del av dessa uppförandekoder elektroniskt; och den minsta löptiden för distansavtalet i händelse av ett löpande avtal. Valfritt: tillgängliga storlekar, färger, typer av material.

Artikel 5 – Avtalet
Avtalet ingås, med förbehåll för vad som anges i stycke 4, vid tidpunkten då konsumenten accepterar erbjudandet och uppfyller de angivna villkoren. Om konsumenten har accepterat erbjudandet elektroniskt, bekräftar näringsidkaren omedelbart elektroniskt mottagandet av erbjudandet. Så länge näringsidkaren inte har bekräftat mottagandet av denna accept kan konsumenten häva avtalet. Om avtalet ingås elektroniskt ska näringsidkaren vidta lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda den elektroniska överföringen av data och säkerställa en säker webbmiljö. Om konsumenten kan betala elektroniskt ska näringsidkaren vidta lämpliga säkerhetsåtgärder. Näringsidkaren har rätt att inom lagens ramar ta reda på om konsumenten kan uppfylla sina betalningsskyldigheter samt andra fakta och faktorer som är viktiga för att ingå ett ansvarsfullt distansavtal. Om näringsidkaren med hänsyn till detta undersökning har giltiga skäl att inte ingå avtalet, har han rätt att motiverat vägra en beställning eller ansökan eller ställa särskilda villkor för utförandet. Vid produkten eller tjänsten ska näringsidkaren tillhandahålla följande information, skriftligen eller på ett sådant sätt att konsumenten kan lagra den på ett tillgängligt sätt på ett hållbart medium: a. adressen till näringsidkarens etablering dit konsumenten kan vända sig med klagomål; b. villkoren för och hur konsumenten kan använda sin ångerrätt eller en tydlig förklaring av undantaget från ångerrätten; c. information om garantier och befintlig service efter köp; d. uppgifterna i artikel 4.3 i dessa villkor, om inte näringsidkaren redan har tillhandahållit denna information före avtalsingåendet; e. kraven för att säga upp avtalet om avtalet har en löptid på mer än ett år.

Artikel 6 – Ångerrättens utövande av konsumenten
Om konsumenten utnyttjar sin ångerrätt, ska han meddelas detta skriftligen, antingen via e-post eller via ett formulär som kan laddas ner från webbplatsen, eller genom ett meddelande där han anger att han vill återkalla avtalet. Konsumenten ska i så fall följa instruktionerna som anges i avsnitt 2.1. Produkten ska i så fall returneras omgående, dock senast inom 14 dagar efter att han meddelat näringsidkaren om att han vill utöva sin ångerrätt. Konsumenten ska bekosta returen. Konsumenten är ansvarig för att returnera produkten i originalskick och förpackning. Konsumenten bör kunna bevisa att produkten returnerades, exempelvis genom att spara kvittot från returen.

Artikel 7 - Undantag från ångerrätt
Näringsidkaren kan utesluta ångerrätten för vissa produkter eller tjänster, i enlighet med lagstiftning. Det gäller till exempel: 1. Tjänster som har utförts med konsumentens uttryckliga samtycke; 2. Varor som är förseglade och där konsumenten har brutit förseglingen; 3. Varor som har anpassats efter konsumentens specifikationer.

Artikel 8 – Priser och betalning
Priserna på produkter och tjänster anges i euro inklusive moms. Priserna är exklusive fraktkostnader. Betalning ska ske inom 14 dagar efter beställningen, om inte annat överenskommits. Konsumenten kan betala med de metoder som anges i kassan. Vid försening av betalningen kan näringsidkaren ta ut dröjsmålsränta enligt lag.

Artikel 9 – Leverans
Produkter beställs så snart som möjligt efter att konsumenten har gjort beställningen, dock senast inom 30 dagar om inte annat överenskommits. Vid leverans kommer produkter att skickas till den adress som anges av konsumenten. Leverans ska ske i enlighet med det avtal som ingåtts mellan parterna. Om leveransen dröjer, har konsumenten rätt att häva avtalet.

Artikel 10 – Riskövergång
Risken för skada eller förlust av produkten övergår till konsumenten vid leverans. Om konsumenten inte mottar produkten vid den avtalade tidpunkten, kan han uppmana näringsidkaren att fullfölja avtalet.

Artikel 11 – Garanti
Produkten omfattas av garantier enligt gällande lag. Näringsidkaren ska informera konsumenten om garantin och hur den gäller.

Artikel 12 - Klagomål
Om konsumenten har klagomål angående produkten eller tjänsten ska han omedelbart meddela näringsidkaren. Näringsidkaren kommer att svara på klagomålet inom 14 dagar.

Artikel 13 - Personuppgifter
Näringsidkaren behandlar konsumentens personuppgifter i enlighet med tillämplig dataskyddslagstiftning. Konsumenten har rätt att begära information om sina uppgifter och begära att dessa rättas om de är felaktiga.

Artikel 14 - Tvistlösning
Tvister mellan näringsidkaren och konsumenten ska lösas i enlighet med svensk lag. Konsumenten kan också vända sig till Allmänna reklamationsnämnden för att få en tvist prövad.

Artikel 15 - Ändringar av allmänna villkor
Näringsidkaren förbehåller sig rätten att ändra dessa allmänna villkor. Konsumenten informeras om eventuella ändringar i god tid före de träder i kraft.